Sjukvård

”Ska vård på annan än vetenskaplig grund finansieras av offentliga medel?” -Öppet möte 11/10

”Ska vård på annan än vetenskaplig grund finansieras av offentliga medel?”

Vänsterpartiet i Vingåker anordnar ett öppet möte den 11 oktober med anledning av partiets motion till landstingsfullmäktige om att avbryta samarbetet med antroposofernas Vidarkliniken kommer upp till beslut.

Bakgrunden till motionen är ett beslut på partiets distriktsårskonferens i våras. Partiet betonar i sitt hälso- och sjukvårdspolitiska program att alla behandlingsmetoder och läkemedel som används inom den offentligt finansierade vården ska möta högt ställda kvalitetskrav och baseras på

vetenskap och beprövad erfarenhet. Vi menar att det inte motsvaras av det avtal Landstinget Sörmland sen flera år tillbaka har med Vidarkliniken om vård med ”antroposofisk inriktning”, som det formuleras i avtalets inledning.

Vi har förstått att det finns ett stort allmänt intresse kring denna fråga, inte minst mot bakgrund av utbrotten av mässling och röda hund nyligen i de delar av Södertälje där antroposoferna har betydande företagsetableringar. Vänsterpartiet inbjuder därför till ett öppet möte kring vårt ställningstagande, med medverkan av professorn vid institutionen för neurovetenskap Dan Larhammar, Uppsala universitet, Sven-Ove Hansson, professor i filosofi vid KHT. Representanter för den gren av antroposofin som Vidarkliniken representerar har erbjudits att delta mötet, men de har avböjt.

Tid: Torsdagen 11 oktober 18.30-21.00

Plats: Åbrogården, Strykjärnet, Storgatan 55 i centrala Vingåker Kontakter: Lasse Nilsson, informationsansvarig Vänsterpartiet Vingåker Tel: 070-375 70 15, mejl: [email protected] eller [email protected]

 

Kopiera länk