Pressmeddelanden

Pressmeddelande om folktandvården

Nyköping 15 september 2011

Folktandvården i Sörmland – folkets tandvård?

Vänsterpartiet hävdade vid beslutet i landstingsfullmäktige i början av 2010 att bolagiseringen av tandvården var ett ideologiskt och ekonomiskt svek av den socialdemokratiskt ledda majoriteten i Landstinget Sörmland.

– Vi underströk då – och får det tyvärr bekräftat idag – att munnen och tänderna alltmer blir en klassfråga där alltfler inte har råd att få sina tänder lagade, säger Vänsterpartiets gruppledare i landstinget Maud Ekman.

– När nu media rapporterar om människor som tvingas avstå från behandlingar för att Folktandvården nekar dem att dela upp betalningen av dyrare behandlingar är det ovärdigt och djupt orättvist i ett samhälle som vårt, säger Maud Ekman.

Vänsterpartiet har hela tiden hävdat att munhålans sjukdomar ska betraktas som en del av kroppen och som alla andra sjukdomar ersättas via patientav-gifter och högkostnadsskydd. Lika självklart som att vård ska bedrivas i offentlig regi och finansieras solidariskt via skatter.

”Styrelsearbetet i bolag är tydligare inriktat på bolagets effektivitet än i den politiska nämnden där politiska/ideologiska aspekter inverkar även på den löpande verksamheten.”, står det i den utredning som skulle motivera bolagiseringen.

Syftet med bolagisering är att ge vinst till ägaren, men en genomgång av alla landstingstingsägda bolag i tidningen ”Dagens Samhälle” idag visar att det ingenstans i hela landet görs sådana vinster. Det stärker vår uppfattning att vård inte bör drivas i bolagsform samtidigt som möjligheten till demokratiskt inflytande minskar.

Vi kan nu istället se en effekt av att vinstkrav pressar personalen att fatta felaktiga beslut som drabbar de svagaste i samhället.

– Vänsterpartiet kräver att det omedelbart skapas möjligheter för medborgarna att delbetala dyrbarare behandlingar inom Folktandvården. Det är ett självklart rättvisekrav och borde vara en självklarhet inom en landstingsägd verksamhet som Folktandvården, menar Maud Ekman.

För ytterligare information, se nedan.

Vänsterpartiet Landstinget Sörmland

Besöksadress: Repslagaregatan 19, 611 88 Nyköping

Maud Ekman, gruppledare, e-post: [email protected]), telefon: 0155-24 79 77,  mobil: 072-206 12 44

Lasse Nilsson, politiskt sekreterare, e-post: [email protected].  tel: 0155-24 79 78, mobil 072-209 34 48
Landstingsgruppens hemsida: https://www.sormlandlandsting.vansterpartiet.se

 

Kopiera länk