Uncategorized

Finns det förutfattade meningar om människor med funktionsnedsättningar som arbetskraft?

Arbetslösheten sjunker. Arbetsmarknaden blir bättre och bättre, men inte för alla. Ibland oss finns det människor som har funktionsnedsättningar, medfödda eller så kallade förvärvade genom sjukdomar eller olyckor.

Arbetslösheten sjunker. Arbetsmarknaden blir bättre och bättre, men inte för alla. Ibland oss finns det människor som har funktionsnedsättningar, medfödda eller så kallade förvärvade genom sjukdomar eller olyckor.

Staten satsar genom arbetsförmedlingen miljoner i en lång rad arbetsmarknadspolitiska program för att kunna ge stöd både till arbetsgivare och dem som ska anställas. I detta sammanhang vill jag nämna ett antal arbetsmarknadspolitiska program bara för att visa att det också finns mycket annat än bara lönebidragsanställningar som ekonomiskt stöd till arbetsgivare som vill anställa en person med funktionsnedsättning.

Bland dessa arbetsmarknadspolitiska program finns åtgärder som kan vara ett personligt stöd, som kallas för personligt biträde, för den anställda på arbetsplatsen. Det finns arbetshjälpmedel som är avsedda just för de specifika arbetsuppgifter som planeras för den anställda. Det finns så kallade Sius-konsulenter som kan följa med och finnas till hands under ett år på arbetsplatsen för att ge stöd till arbetsgivare, den anställda och den anställdas arbetskamrater. Dessutom finns ett antal olika anställningsformer som ger ekonomiskt bidrag direkt till arbetsgivare.

Trots att det finns så här mycket stöd från samhällets sida och har funnits så många olika slags anställningsstöd till arbetsgivare, har arbetsmarknaden bara försämrats för dem som har funktionsnedsättningar. Arbetslösheten är i- dag cirka 50 procent för dessa människor.

Varför vill inte arbetsgivare anställa dessa människor? Vad är det för fel med dem? Jag kan inte tänka mig på något annat än att denna ovilja att anställa måste grunda sig på fördomar, förutfattade meningar om dessa medmänniskor. Varför är dessa människor sämre än alla andra vid rekryteringar när funktionsnedsättningar i- dag kan kompenseras med så många olika slags arbetsmarknadspolitiska program?

Trots allt finns det arbetsgivare som anställer människor med funktionsnedsättningar, privata arbetsgivare som Ica och McDonalds. Och offentliga arbetsgivare? Staten? Landstingen? Kommunerna? Katrineholm? Vingåker? Eskilstuna? Oxelösund? Strängnäs? Trosa? Gnesta? Flen? Nyköping?

Hur många människor med funktionsnedsättningar finns bland era anställda? Inte så många i- dag, men ni kanske börjar anställa nu då arbetsmarknaden bara blir bättre och bättre. Nu vet ni dessutom att det finns en lång rad arbetsmarknadspolitiska program som kan fungera som kompensation för funktionsnedsättningar.

Kaisa Komulainen–Nilsson (V) Vingåker

ledamot av landstingsfullmäktige i Sörmland, ledamot av nämnden för habilitering och hjälpmedel Sörmland

Kopiera länk