Uncategorized

Alliansens politik ökar barnfattigdomen

Vi kan tydligt se ­konsekvenserna av alliansens politik när vi läser Rädda Barnens rapport om hur barnfattigdomen ökat i Sverige. Idag lever ungefär 229 000 av Sveriges två miljoner barn i fattigdom.

Det är framförallt tre ­grupper av barn som pekas ut som ­förlorare. Det är barn med utländsk bakgrund, barn i storstädernas förorter och barn till ensamstående. De här barnen utestängs från en mängd aktiviteter och sociala sammanhang. De ­lever i en verklighet där de inte kan ­följa med på skolutflykter, ­simma i simhallen med kompisarna, syssla med någon idrott på fritiden eller gå på bio.Så ser vardagen ut för närmare 12 procent av Sveriges barn.
Barn är fattiga därför att deras föräldrar är fattiga. Fattigdomen är ingen naturkatastrof utan har en politisk förklaring. Det är medvetna politiska beslut som ligger till grund för den barnfattigdom vi idag ser.
Alliansen med Reinfeldt i spetsen har genom den politik de fört ökat klyftorna i samhället. De rikaste har blivit rikare och de fattiga fattigare. Regeringen har dragit isär landet med sin politik och resultatet har blivit en diskriminering av ensamstående, sjuka och arbetslösa.
Orsakerna till fattigdomen är den fortsatta höga arbetslösheten och att allt fler människor kastas ut från trygghetssystemen, vilket betyder att deras inkomster försämras dramatiskt.
Många blir istället ­hänvisade till att leva på existensminimum genom socialhjälp. Detta är inte värdigt ett av världens rikaste länder.
Vi i Vänsterpartiet vill se en handlingsplan för minskad barnfattigdom.
Rätt till ­heltid, stärkta ­socialförsäkringar, höjt underhållsstöd och ­bostadsbidrag, läxläsning i skolan, ­förbud mot avgifter i skolan, gratis glasögon till alla barn och förbättringar för ensamstående föräldrar är åtgärder som vi vill se i en ­sådan handlingsplan.
Alla barn har rätt till ett bra liv och en bra uppväxt och därför är frågan om barnfattigdom en fråga för hela ­samhället.
Lotta Johnsson Fornarve (V)

Kopiera länk