Uncategorized

Välkommen till Gnesta!

Lars Ohly hälsar välkommen till Gnesta.

Under hela mitt liv har jag tillbringat somrarna i torp utanför Gnesta. Och i ­Gnesta har jag också de senaste åren hållit mitt sommartal. Från början höll jag mina tal i den gamla folkparken, Vackerby hage. Men Gnesta växer. Nu är Vackerby Hage ett bostadsområde och jag fick förra året flytta mitt sommartal till Strömmen torget i centrum av Gnesta.

Det var en lyckosam flytt. I fjol kom fler ­människor än någonsin tidigare för att ­lyssna. I år räknar vi med att åter slå publikrekord. Nu på söndag är det inte bara ett traditionellt sommartal som hålls i Gnesta, det är också ­Vänsterpartiets centrala valupptakt. Jag tänker tala om hur jag vill utveckla Sverige till landet med ­världens bästa välfärd, utan privata vinster.

Samtidigt som Gnesta växer är orten sig lik. Under min livstid har orten anpassat sig till en ny tid utan att förlora sin själ. Så vill jag förändra Sverige. Vi ska ta vara på det som är bra och utveckla det så att vi kan möta framtiden.
Ett stenkast från ­Strömmentorget, där jag talar på söndag, ligger järnvägsstationen. Under de 18 år jag jobbade jag på SJ for jag ­förbi ­Gnesta otaliga gånger. Tåget ­saktade in när vi passerade växlarna vid infarten till stationsområdet, men vi stannade aldrig. Sedan ett par år stannar nu ­varje dag några av fjärrtågen i Gnesta. Nu kan såväl långväga resenärer som pendlare utnyttja en miljövänlig och snabb ­kollektivtrafik. Regionaltågen ska ­stanna på många platser för att göra det enkelt för ­människor att ta tåget. Men det får aldrig innebära att ­pendeltågets ­turer minskar. Tvärtom – vi behöver mer av ­gemensamma transporter som inte kostar skjortan. Det är världens bästa välfärd.
Några Gnestabor som länge behövt pendla är gymnasieeleverna. Men till hösten öppnar Gnestas första gymnasieskola. Det är bra att Gnesta äntligen får ett eget gymnasium. Men det är obegripligt att inte kommunen haft tillräckligt med kraft för att driva skolan själva.
Med endast en gymnasieskola i kommunen blir resultatet ett ­privat monopol som dessutom innebär att en del av de resurser vi gemensamt satsat på våra barns utbildning går till vinster. Den offentliga ­sektorn ­behöver bli bättre på att se till medborgarnas behov och ta till vara de anställdas engagemang. Det är världens bästa välfärd – utan vinstintressen.

När apoteken såldes ut av högerregeringen infördes ännu en privat monopolsituation för Gnestaborna. Det apotek vi ägt tillsammans har nu ersatts av ett apotek tillhörande Apoteksgruppen. Den som vill gå till ett apotek som tillhör Apoteket AB hänvisas till Nykvarn.
Jag är övertygad om att vi kan ­förändra ­Sverige och samtidigt bevara det som är bra. För klimatet och jobbens skull vill ­Vänsterpartiet ­genomföra den största ­satsningen på järnväg och kollektivtrafik i ­modern tid. Vi vill förstärka underhållet och bygga nya järnvägar, bland annat höghastighetsbanor för snabbtåg.Vi vill satsa på välfärden. Vi vill ha fler ­händer i sjukvården, göra kulturen mer tillgänglig och öka lärartätheten i skolan.
För att ha råd med detta måste vi bekämpa arbetslösheten. Massarbetslösheten är regeringens största misslyckande. Men vi måste också sluta betala skattepengar till privata aktieägare i utbildningsföretag eller vårdkoncerner. Och vi måste fördela samhällets resurser mer rättvist.
Då kan vi skapa världens bästa välfärd, utan privata vinster. Välkommen till Gnesta på söndag klockan 14.

Lars Ohly (V), partiledare

Kopiera länk