artikel

Dags att prioritera ungdomars möjlighet till arbete och bostad

Foto. Tony Rosendahl

Debattartikel till Media i Sörmland

Många ungdomar har idag svårt att komma in på arbetsmarknaden. Man hänvisas ofta till korta tidsbegränsade anställningar, vikariat eller sms anställningar. Fast heltidsanställning är för många en avlägsen dröm. Det är bland unga som de osäkra anställningarna är vanligast och förväntningarna utnyttjas mest av mindre nogräknade arbetsgivare. Det blir ett hinder för unga människor idag som vill flytta hemifrån och skaffa eget boende och familj. Höga hyror, bostadsbrist och svårigheter att få lån för att man inte har en fast anställning sätter käppar i hjulet för unga människor idag som tvingas bo kvar hemma hos föräldrarna och ta ekonomisk hjälp av släkt och vänner om man vill skaffa ett eget boende.

Det här vill Vänsterpartiet ändra på. För att komma tillrätta med ungdomsarbetslösheten krävs politiska åtgärder. Därför har Vänsterpartiet förslag för att avskaffa allmän visstid och stärka rätten till heltid. Vi vill att unga arbetslösa garanteras utbildning, praktik eller arbete med avtalslön senast efter 90 dagars arbetslöshet. Att unga arbetslösa ges rätt till en fullständig gymnasieutbildning genom Komvux. Att unga arbetslösa ges rätt att få en yrkesinriktad utbildning genom arbetsmarknadsutbildning, yrkesvux eller Yrkeshögskolan. Vänsterpartiet vill bygga bort bostadsbristen, och störst är bristen på hyresrätter. Unga människor är värda att kunna flytta hemifrån och påbörja sina vuxenliv. Vänsterpartiet menar att politiken kan och bör ta ett aktivt ansvar för att komma till rätta med bostadsbristen.

Tillsammans med regeringen har vi därför under den här mandatperioden infört olika former av investeringsstöd i syfte att öka byggandet av miljövänliga hyresrätter med rimliga hyror. Vi har även infört ett upprustningsstöd som ska gå till renoveringar av flerbostadshus i miljonprogramsområdena runt om i landet.

Patrik Renfors Distriktsordförande för Vänsterpartiet Sörmland
Maria Forsberg Ordförande för Vänsterpartiet Eskilstuna
Tony Rosendahl Gruppledare för Vänsterpartiet Katrineholm

Kopiera länk