artikel

Nu våras det för välfärden

Nu våras det för välfärden. Debattartikel.

Våren med fågelsång och knoppar som slår ut är en fantastisk tid. Ändå finns det faktiskt anledning att längta till hösten. Särskilt för den som värnar välfärden.

Idag presenterar regeringen den vårbudget som de förhandlat fram med oss i Vänsterpartiet. Vårbudgeten innehåller flera bra satsningar på välfärden. Satsningar som Vänsterpartiet drivit igenom. Men den riktigt stora satsningen kommer i höstbudgeten. Då kommer vänstermiljarderna till fler anställda i välfärden.

Vänstermiljarderna leder till rimligare arbetssituation för dem som jobbar i välfärden och alla som förlitar sig på deras insatser en bättre vardag. Fler barn och unga kommer att bli sedda av förskollärare och lärare. Fler äldre kan få komma ut på en promenad i vårsolen och personalen kan få mer tid för de äldres omsorg. Nyanställda socialsekreterare får bättre handledning när stressen minskar. Födande kvinnor får mer tid med barnmorskan. Och alla vi som lämnar våra barn eller föräldrar i välfärdsarbetarnas vård kommer också att kunna andas lite lättare.

I Landstinget Sörmland räcker vänstermiljarderna till att höja personaltätheten på sjukhusen. Dessa satsningar kommer ge ringar på vattnet vilket kommer avlasta hela välfärdssektorn, exempelvis inom primärvården.

I förhandling med regeringen har Vänsterpartiet tidigare fått igenom en flera välfärdsreformer som avgiftsfri tandvård för alla upp till 21 år i ett första steg som sedan även kommer omfatta alla upp till 23 år, och avgiftsfri öppenvård för alla från 85 år och uppåt.

Lika viktigt som nya resurser till välfärden är det att se till att den inte dräneras på resurser. Därför ställde Vänsterpartiet ett avgörande villkor för att förhandla med regeringen. Vi krävde och fick en utredning av hur vi kan förhindra att privata bolag gör övervinster i välfärden. I höst ska utredningen presentera sina förslag. Då får vi nya möjligheter att värna välfärden från vinstintressena.

Vänsterpartiet är en garant för att överenskommelsen om vinster i välfärden verkligen blir den vändning av privatiseringsvågen som många vill se. En majoritet i Sverige vill slå vakt om en jämlik gemensam välfärd utformad efter behov istället för styrd av kortsiktiga bolagsvinster. Det är den viljeinriktningen vi tar på stort allvar när vi nu ser till att de tio vänstermiljarderna kommer hela vägen fram till alla som jobbar i vård, i skola, i äldreomsorg, och till alla oss som behöver en bättre fungerande välfärd för att livet ska fungera.

Det fungerande välfärdssamhället har steg för steg, med skattesänkningar till de välbeställda och ständiga besparingar i verksamheten, varit på väg att omformas till ett marknadssamhälle där medmänskligheten allt oftare satts på undantag.

Men nu våras det åter för välfärden. Med de tio miljarderna tar vi mycket viktiga steg åt rätt håll. Snart kan fler undersköterskor, städare och förskolelärare anställas och snart kan knopparna slå ut, vårljuset kommer tillbaka, och med det hoppet.

Lotta Back, gruppledare Vänsterpartiet Sörmland

Patrik Renfors, distriktsordförande Vänsterpartiet Sörmland

Lotta Johnsson- Fornarve, Riksdagsledamot Vänsterpartiet Sörmland

 

Kopiera länk