artikel

Bättre för barn i ekonomiskt utsatta familjer

Julen närmar sig och många barn är självklart förväntansfulla inför allt vad julen innebär med glitter, julgran, godis och inte minst julklappar. Det finns dock en stor grupp barn som inte ser lika ljust på högtiden och som kanske i stället mår dåligt på grund av att familjen inte har råd att fira jul på samma sätt som kompisarna i skolan. Jag tänker på alla de 161 000 barn som lever i överskuldsatta familjer.

Anledningen till överskuldsättning varierar självklart, men orsaken är oftast personliga tragedier som arbetslöshet, skilsmässa, konkurs.

Antalet skuldsatta befinner sig fortfarande på en mycket hög nivå och mer än 400 000 befinner sig i Kronofogdemyndighetens register med en samlad skuld på 70 miljarder. Skuldsättning kan leda till att både den psykiska och fysiska ohälsan ökar, vilket självklart också drabbar familjen och särskilt då barnen.

Barn som lever i hårt skuldsatta familjer upplever ofta att de väldigt tidigt måste ta ansvar och sätta sig in familjens ekonomiska situation, vilket kan göra att skola och fritid blir lidande.

Barn som lever i ekonomisk utsatthet har svårare att klara skolan och får sämre betyg och har därför också svårare att få jobb i vuxen ålder. Forskning har visat att barn som vuxit upp i social utsatthet står inför en större risk att själv hamna utanför, jämfört med andra barn.

Vänsterpartiets avtryck på den budget som riksdagen nyss antagit har ett tydligt barnperspektiv. Vi har fått igenom ett antal reformer som kommer att göra stor skillnad för de många barn som kommer från familjer med knappa ekonomiska omständigheter. Det blir gratis medicin för barn, glasögonbidrag, sommarlovsstöd, fler anställda på fritids, sänkta avgifter i kulturskolan, upprustning av skolgårdar och en satsning på socialtjänstens arbete med barnärenden. Sammantaget handlar det om satsningar på nästan två miljarder kronor nästa år.

Regeringen presenterar i samband med budgeten en ny strategi för att motverka överskuldsättning. Jag välkomnar denna strategi som bland annat går ut på att stärka det förebyggande arbetet för att undvika att människor hamnar i en skuldfälla. I strategin tar man även upp vikten av att särskilt se till barn och unga, vilket är bra, men det behövs mer. Jag har därför skrivit en motion om vikten av att göra en barnkonsekvensanalys runt barn i överskuldsatta familjer.

Ett förslag som kommit upp i samband med skuldsaneringsutredningen är att införa två betalningsfria månader för familjer som lever med skuldsanering och löneavdrag. Nu inför julen kunde det vara rimligt att låta barnfamiljer som lever under knappa omständigheter få en respit med betalningen för att ge dessa familjer lite andrum och möjlighet att fira en dräglig jul.

Lotta Johnsson Fornarve

riksdagsledamot för Vänsterpartiet i Sörmland

Kopiera länk