artikel

Pressmeddelande från Vänsterpartiet Sörmlands årsmöte.

Pressmeddelande från Vänsterpartiet Sörmland – Ny Distriktsstyrelse

Lördagen den 21 mars höll Vänsterpartiet Sörmland sitt årsmöte på Åsa Folkhögskola. Utöver sedvanliga årsmötesförhandlingar valde årsmötet att ge förnyat förtroende till Patrik Renfors som distriktsordförande för Vänsterpartiet Sörmland.

Patrik Renfors
Patrik Renfors

Patrik Renfors, 40 år, är från Oxelösund och arbetar som industrielektriker på SSAB. Han är dessutom gruppledare för Vänsterpartiet i Oxelösund där Vänsterpartiet styr kommunen tillsammans med socialdemokraterna. Patrik säger sig vara hedrad över att ha fått nytt förtroende att leda det politiska och organisatoriska arbetet i Vänsterpartiet Sörmland.

Vi planerar att göra prioriteringar för att kunna ägna mer energi åt de frågor som har störst betydelse för regionens invånare och för vår förmåga att nå politiska framgångar. En vidareutveckling av organisationen och politiken är högprioriterad” säger Patrik Renfors.

Utöver valet av ny ordförande och distriktsstyrelse så delade årsmötet ut Vänsterpartiet Sörmlands årliga integrationspris. Priset delas ut till någon eller några som har gjort en viktig insats i arbetet mot rasism, främlingsfientlighet och segregation. Årets pris delades ut till nätverket Tillsammans för Eskilstuna med följande motivering:

Tillsammans för Eskilstuna” får i år Vänsterpartiets integrationspris (5000 kronor), för ett exemplariskt positivt integrationsarbete för ett inkluderande samhälle, med mångfald och sammanhållning. Nätverket har på ett positivt sätt involverat Eskilstunaborna i aktiviteter där alla välkomnas och är ett föredöme i samhället. 

Utdelning av integrationspriset
Utdelning av integrationspriset

 

Likt Vänsterpartiet ser nätverket till att integration kommer inriktas emot ett inkluderande samhälle som ger alla oavsett bakgrund, hudfärg, kön eller sexualitet rätt till god utbildning, arbete och bostad. Ett samhälle där vi gemensamt tar kampen mot diskriminering på alla nivåer i samhället.” 
Årsmötet antog även ett uttalande till stöd för den kurdiska befolkningens kamp för självbestämmande. (se bilagan)

Den nya Distriktsstyrelsen för Vänsterpartiet Sörmland är:

Ordförande:

Patrik Renfors (ordförande)                  Oxelösund
Maud Ekman                                            Eskilstuna
Tommy Fogelberg                                   Trosa
Helena Dahlström                                    Nyköping
RojaMahmoudhi                                      Eskilstuna
Ibrahim Alkhaffaji                                   Strängnäs
Inger Andersson                                     Flen
Lotta Sjögren                                           Vingåker
Thomas Selig                                           Katrineholm

Revisorer:

Gun Karlsson, Nyköping
Hadar Nordblom, Nyköping

 Integrationspriskommitté:

Marcus Helgstrand                                   Eskilstuna
Elinor Sundén                                          Nyköping

Kontakt:

Patrik Renfors             Distriktsordförande      070-537 91 99

Tony Rosendahl          Distriktsombudsman    070-259 26 38

 

Bilaga: Uttalande till stöd för det kurdiska folkets kamp för självbestämmande.

Stöd kurdiska folkets kamp för självbestämmande och mot IS

Det kurdiska folket har under lång tid kämpat mot förtryck och förföljelse. Efter tyrannen Saddam Husseins fall fick södra Kurdistan ett begränsat självstyre. Sedan dess har kurderna lyckats bygga upp demokratiskt styrda institutioner och en fungerande infrastruktur, även om det fortfarande finns vissa brister.

De grannländer som kontrollerar kurdiska områden vet att självbestämmande i en del påverkar även andra delar av Kurdistan. Därför använder de smutsiga, omänskliga metoder för att hindra den politiska, sociala och ekonomiska utvecklingen i södra Kurdistan.

Under de senaste åren har vi sett extremistiska grupper genomföra terroraktioner mot civila kurder, assyrier, syrianer, armenier och oliktänkande araber. Under våren 2014 utförde terrorgruppen IS attacker i Sinjar och andra delar av provinsen Nineve. Ungefär 500 000 människor med olika etnicitet och religion har av rädsla flytt till grannländerna och lämnat sina hem och ägodelar.  Vi har bevittnat hur terrororganisationen IS förstört den kurdiska staden Kobane och fått se vad stadens invånare har utsatts för.  Många har tillfångatagits av IS och avrättats. Kvinnor och unga flickor har kidnappats och tvingats ingå äktenskap med terrororganisationens krigare eller sålts på auktion. Vi har också hört genom internationella media att IS genomförde en bombattack mot civila kurder som samlades den 20 mars i staden Haseke för att fira Newroz, den kurdiska nyårs- och nationaldagen. 40 människor dödades och 150 skadades.

Terrororganisationen IS är ett hot mot hela Mellanöstern och även mot resten av världen. Den kurdiska Peshmergan har kämpat för att sätta stopp för IS framgångar. Kurdisk Peshmerga behöver hjälp och stöd från omvärlden för att kunna fortsätta bekämpa terrororganisationens frammarsch. Världssamfundet måste agera för att stoppa IS på olika platser i världen.

Vi i Vänsterpartiet Sörmland stöder det kurdiska folkets kamp för självbestämmande och deras kamp mot terrororganisationen IS.

Årskonferensen för Vänsterpartiet i Sörmland

Åsa folkhögskola 21 mars 2015

 

Kopiera länk