artikel

Förstärk resurserna till vården!

Ulla Andersson

Maud-Ekman

Debattartikel av Ulla Andersson och Maud Ekman

I dag finns det allvarliga problem i hälso- och sjukvården i riket. Rapporterna duggar tätt om överbeläggning, platsbrist och långa väntetider. Vänsterpartiet i riksdagen riktar därför in sin skuggbudget på välfärden och satsar stort på sjukvården. Det skulle göra stor skillnad för Sörmland.

Vi är många som märker att den svenska vården inte fungerar som den ska. Kvinnor som ska föda har skickats runt på grund av bristen på barnmorskor. Operationer ställs in när personal saknas. På många håll protesterar personalen mot för hög arbetsbelastning, låga löner och dåliga arbetsvillkor. Många av de anställda visar tecken på utbrändhet – när det gäller barnmorskorna är det så många som var tredje. När anställda pressas till bristningsgränsen påverkar det vårdens kvalitet.

De flesta problem i sjukvården har samband med personalsituationen. Det är där de största utgifterna finns och där det sparas när resurserna inte räcker. Vi föreslår därför ett riktat stöd till att anställa fler i hälso- och sjukvården. För Sörmland skulle det räcka till minst 90 nya sjuksköterskor, undersköterskor, barnmorskor och annan viktig vårdpersonal.

Vi måste också lösa problemet att det i dag finns alldeles för få specialistutbildade sjuksköterskor. Om inget görs kommer bristen att förvärras då många av de som finns snart går i pension. Därför satsar vi på betald specialistutbildning för sjuksköterskor. Det höjer kvaliteten, samtidigt som det skapar arbetstillfällen genom att vården kan ta in vikarier under tiden de anställda vidareutbildar sig.

Ett tredje område som behöver förstärkning är den förebyggande vården. Inte minst är den viktig eftersom hälsan i dag är mycket ojämlikt fördelad. Livslängden och hur frisk man är bestäms i hög grad av privatekonomin. Det är en av de värsta konsekvenserna av samhällets orättvisor. Därför föreslår vi en satsning på en miljard kronor per år inom primärvården. Särskilt ska vården i socialt utsatta områden runt om i landet få extra resurser. Det är där ohälsan är som störst och behoven av vård mest angeläget. Oavsett om man är fattig eller rik har alla rätt till en god vård.

Samtidigt som vi vill satsa mer resurser på hälso- och sjukvården vill vi få bort de privata vinstintressena. Alla resurser ska gå dit de är avsedda, var och en bedömas efter vilket behov av vård man har, inte hur lönsam man är att behandla. Dagens vårdkris går att lösa. Genom att satsa mer resurser och lagstifta mot vinstuttag kan vi skapa en riktigt bra vård i Sverige.

Ulla Andersson (V)

Ekonomisk-politisk talesperson

Maud Ekman (V)

Gruppledare i landstinget

Sörmland

Kopiera länk