artikel

Ny ombudsman

Hej kamrater!
Tony Rosendahl heter jag och efterträder Martin Degerman som ny ombudsman för vänsterpartiet Sörmland nu när Martin fullföljer sina studieambitioner. Ja, vad skall man säga? Att beskriva sig själv är nog bland det mest svåra som finns men vi gör ett försök.

 


Jag heter alltså Tony, är 41 år, gift och bosatt i Katrineholm. Jag har en ganska brokig bakgrund. Mina föräldrar kommer från Finland (Pappa var ett av de cirka 70 000 krigsbarn som Sverige tog emot under andra världskriget) och själv är jag född i Skåne. Barndomen tillbringade jag mellan 1970-1980 i Au
stralien. Vår familj emigrerade tillsammans med många andra på den tiden på jakt efter ett nytt liv. 1980 flyttade vi dock tillbaks till Sverige och hamnade i Katrineholm. Det här innebär att jag är trespråkig och jag känner mig själv som en internationalist. Jag kan inte säga rakt ut att jag är finne, svensk eller australiensare (eller skåning för den delen!) eftersom jag är präglad av flera olika kulturer utan kan betraktas som en hopkok av allt ovan.

Efter 2-årig gymnasieskola började jag mitt arbetsliv. Jag har arbetat som kanslist, receptionist, kontorist, turistinformatör, fabriksarbetare, livsmedelsarbetare, elevassistent, personlig assistent, (pust!) arbetslös, säljare/medlemsvärvare för Naturskyddsföreningen och skogsarbetare. Däremellan har jag även hunnit läsa natur och kulturgeografi på Gotlands högskola.

Mina intressen här i livet är många och varierade. Utöver politiken så är det natur och fiske, resor, böcker, historia, geografi, god dryck och mat mm. Mycket av fritiden upptas av mitt politiska engagemang.Jag är ordförande för V i Katrineholm och sitter med i fullmäktige samt miljö och hälsoskyddsnämnden och nämnden för integration och vuxenutbildning (Viadidakt). Drivkraften för mig när det gäller politiken är de orättvisor som jag har sett genom livet. Människor som behandlas illa, naturområden som skövlas, rika som blir rika på bekostnad av de fattiga, de sjuka, de arbetslösa. Orättvisor som ger upphov till en sorg och ilska som förvandlas till en drivkraft och en vilja till att förändra. Mitt hjärta har alltid legat till vänster och därför var det en självklarhet när jag bestämde mig för att engagera mig i poltiken att det var vänsterpartiet som var det självklara valet.

Det politiska engagemanget idag är viktigare än någonsin. Borgarna har raserat mycket av den välfärden som det har tagit åratal att bygga upp samtidigt som Socialdemokraterna har vandrat allt längre högerut i sin jakt på mitten och högerväljare. I det läget behövs det ett socialistiskt parti, ett parti som vågar stå för en annan samhällssyn och som inte är beredd att kompromissa bort sina grundvärderingar. Det partiet heter Vänsterpartiet. I den stundande valrörelsen är det därför viktigt att vi påtalar den ideologiska skillnaden mellan vänsterpartiet och borgarna och att vi samtidigt, som vi avslöjar den borgerliga lögnen, är noga med att tala om vad vi vill. Vi får inte uppfattas som ett parti som bara klagar utan framstå som ett trovärdigt socialistiskt alternativ med en politik som är till för människor, inte kapitalet.

Jag ser framemot mitt uppdrag som ny ombudsman för distriktet med spänning och har tänkt att här framöver besöka lokalföreningarna för att presentera mig själv och se vilka behov lokalföreningarna har. Rent organisatoriskt så blir man lite grann som spindeln i nätet med många trådar att hålla reda på. Det finns en hel del att ta tag i och arbeta med och nu har vi en stundande valrörelse också med målet att stärka vänsterns mandat och avsätta den borgerliga alliansen. Jag ser framemot ett bra samarbete med alla i distriktet och hoppas att vi kommer att
ha nära och täta kontakter. Tveka inte att kontakta mig om ni undrar över något.

Vi ses och hörs!

Tony Rosendahl
Ombudsman för Vänsterpartiet Sörmland

 

 

Kopiera länk