artikel

Sicko till Sverige?

Alla föräldrar vill självklart sina barns bästa. Privatiserad sjukvård spelar på föräldrars rädsla och osäkerhet. För att ta det säkra före det osäkra väljer föräldrar att betala två gånger för vården. Detta kan precis som vid andra privata lösningar minska viljan att vara med och finansiera den offentliga vården. Det blir en ond cirkel där fler och fler privata alternativ växer fram vilket på sikt utarmar den offentliga sjukvården.

  

Den svenska vården är enligt tradition organiserad så att den med störst behov också hamnar längst fram i kön. Om detta har det egentligen aldrig funnits någon oenighet. I valrörelsen lovade till och med moderaterna att inte sälja ut någon akutvård, men så blev det inte. Snart öppnar också det första privatsjukhuset för barn i Stockholm.

 

Med de gigantiska skattesänkningar som på mycket kort tid genomförts blir det ett svårare och svårare uppdrag att genomföra bra vård och omsorg för alla. Då kommer självklart de privata lösningarna som riktar sig till dem som har möjlighet att betala extra. Det privata barnsjukhuset som planeras i Stockholm är ett så stort avsteg från den svenska modellen med solidariskt finansierad sjukvård att det inte kan kallas något annat än ett systemskifte.

 

Privat sjukvårdsförsäkring för barn är en helt ny produkt. Det finns i dagsläget inget förslag på vad en sådan försäkring kan komma att kosta men för vuxna är priset idag 1500-20000 kronor per år. Självklart kommer försäkring för barn med såväl psykiska som fysiska diagnoser antingen bli väldigt dyr eller så kommer barnet helt enkelt att nekas försäkring. Det finns risk att föräldrar som inte har ekonomiska förutsättningar att teckna en privat försäkring väljer att skuldsätta sig för att kunna få möjligheten att söka privat vård till sina barn.

 

Vad händer med de barn där det vid sjukdomsfall uppdagas att försäkringen utesluter den aktuella sjukdomen trots att föräldrarna trott att barnet var fullt försäkrat? Är det meningen att föräldrar ska behöva starta rättsliga processer mot försäkringsbolaget för att få rätt till den vård de betalat för? Vilka symtom/sjukdomar kommer den blivande försäkringen att göra undantag för? Skapar vi gräddfiler för barn med "rätt" sjukdomsbild?

 

Ska de barn som får sjukdomar som inte omfattas av försäkringen kunna få komma snabbare till den offentligt finansierade specialistsjukvården och därmed gå före barn utan privat försäkring? Alla barn kommer då inte ha lika tillgång till den offentliga sjukvården trots att det privata sjukhuset sägs kunna minska köerna till den offentliga sjukvården. I så fall ökar pressen ytterligare på föräldrar som egentligen inte har råd att skaffa privata försäkringslösningar till sina barn. Frågorna är många och innan vi ger oss ut på detta sluttande plan bör de besvaras.

 

"Sicko har ingenting med Sverige att göra", så sa socialminister Göran Hägglund i en debatt efter att ha sett Michael Moores senaste film. Det var då, för en dryg månad sedan. Frågan är, vad säger Hägglund idag när Sveriges första privatsjukhus för barn till välbärgade föräldrar snart öppnar i Stockholm?

 

Elina Linna, riksdagsledamot (v), ledamot i socialutskottet

Eva Olsson, riksdagsledamot (v), ersättare i socialutskottet

Kopiera länk