artikel

Den rätta medicinen

Om din bil sliter ut fläktremmar i orimliga mängder; om du har skoskav; om du slår fel telefonnummer…

…om du dessutom kommer från Sverige är du riktigt illa ute…

 


För då kör du utan fläktrem; då kapar du foten; då får din vän flytta till rätt abonnemang. Det ovanstående är självklarheter. Eller hur? Det är självklarheter för att du bor i Sverige, och Sverige är lagom, är medel, är mitten, är centrum, är centern. Och centern är Maud.


Enligt Maud är ungdomar arbetslösa för att de är så svåra att sparka. I Sverige har vi nämligen av tradition väldigt starka fackförbund som gör sitt bästa för att skydda sina medlemmar från kapitalismens värsta skadeverkningar. Vi har också en lagstiftning som är tänkt att hindra arbetsköpare från att uppföra sig hur illa som helst. Och det är klart; om vi tillät slaveri skulle arbetslösheten säkerligen sjunka. Och naturligtvis är ingen arbetslös för att han eller hon inte kan sparkas. Det vore väl då han eller hon faktiskt hade ett jobb. Ungdomar idag är arbetslösa för att de aldrig lärt sig kämpa. Och om man tror att det på något sätt skulle vara fel att stå upp för sin rätt, kommer naturligtvis någon att ta den ifrån en. I den verkliga världen; den som ligger där, strax utanför centerns väckelsemöten och nationaldräkter, är ungdomar arbetslösa för att kapitalet vill ha det så. Endast desperat arbetskraft kan ställa upp på det samhälle man lurat på oss. Bara den desperate ställer upp på att år efter år acceptera förnyade vikariat, deltider, projektanställningar, extrajobb, visstider, behovsanställningar… Och listan är lång och full av nya vackra ord för att beskriva konceptet låtsasjobb. Dövning för den desperate.


Vi kan göra om världen. Vi kan börja nu i höst. Kan vi inte prova att göra den Maud-fri då?


 


Kopiera länk