artikel

Kortare arbetstid ger en win-win situation

Vänsterpartiets gruppledare i landstinget, Lotta Back, skriver i en debattartikel i de sörmländska tidningarna om fördelarna med förkortad arbetstid.Lotta Back

1975 la Vänsterpartiet sin första motion om sex timmars arbetsdag/30 timmars arbetsvecka i riksdagen. Vårt fortsatta arbete för förkortad arbetstid, med sex timmars arbetstid som mål är välkänt. I Vänsterpartiets Sverige fördelas arbetet åt fler och på ett rättvisare och mer jämställt sätt.

I vårt budgetsamarbete med den styrande koalitionen var vi i höstas tydliga med att sänkt arbetstid inom vissa enheter var den mest prioriterade frågan för vårt parti. Detta är inte en unik lösning på sjukvårdskrisen. Vi ser detta som en del i arbetet med att finna vägar för att kunna rekrytera mer personal. För mer personal behövs, det kan inte undgått någon inom den politiska kåren i Landstinget Sörmland.

I tider när arbetslösheten är rekordstor samtidigt som övertidsuttaget slår rekord och stressen manövrerar ut framförallt kvinnor i sjukskrivningar eller depressioner, då är arbetstidsförkortning en ypperlig insats. De som har krävande arbeten och själva gått ner i arbetstid drabbas i form av mindre ekonomiskt utrymme och sämre pension. Hela samhället vinner på att vi inte slits ut av våra arbeten, livsvillkoren och hälsan förbättras.

Den 31 maj besökte vi avdelning 23 vid Södertälje sjukhus. Där arbetar personalen idag med förkortad arbetstid. Ett projekt som inleddes i början av året. Arbetstidsförkortningen på avdelning 23 är inte ett isolerat arbetstidsförkortningsprojekt, ett annat exempel är Ortopeden i Mölndal.

Genom kortad arbetstid kan personal träffa familj och vänner mer, få mer tid till fritidsaktiviteter och därigenom må bättre. Lokaler och inventarier kan nyttjas mer effektivt. Patienterna får träffa piggare personal och kan få tillgång till en mer jämlik vård på fler tider. Förkortad arbetstid skapar ett win-win tillstånd som vi är i behov av i Landstinget Sörmland.

På Södertälje sjukhus avdelning 23 arbetar heltidsarbetande sköterskor ca 32 timmar i veckan. Projektet utvärderas kontinuerligt och den första rapporten talar om goda resultat både vad gäller själva verksamheten och personalens mående och inställning till arbetsförändringen. Projektet har fått mycket uppmärksamhet och flera landsting är intresserade att ta efter.

Att se hur arbetstidsförkortning fungerar i verkligheten har gett oss vatten på vår kvarn. Vi ser nu möjligheter för landstinget Sörmland att ta efter, att låta personal få drägligare arbetsdagar och patienter få möjlighet till en säkrare, fokuserad och angenämare vård.

Lotta Back, gruppledare Vänsterpartiet Landstinget Sörmland

 

Kopiera länk