artikel

En politik för att bekämpa mäns våld mot kvinnor

Debattartikel publicerad i Sörmlands Nyheter 7/3-2016

En kvinna som blir slagen varje lördagskväll har något att berätta. Inte bara om en enskild mans försök att kontrollera henne genom sitt våld utan om samhället vi alla lever i.

Lotta Johnson Fornarve, Riksdagsledamot för Vänsterpartiet Sörmland
Lotta Johnson Fornarve, Riksdagsledamot för Vänsterpartiet Sörmland

Utan att för en sekund ursäkta det våld som just han utövar mot just henne har mäns våld mot kvinnor sin förklaring i den maktobalans som finns mellan könen i samhället.

Dagligen misshandlas kvinnor fysiskt, psykiskt och sexuellt, ibland så allvarligt att det leder till döden. I genomsnitt dödas 13 kvinnor varje år av en nuvarande eller tidigare partner. Tusentals kvinnor och barn söker skydd på landets kvinnojourer varje år. Var femte vuxen kvinna i Sverige har någon gång i sitt liv utsatts för allvarligt sexuellt våld. Vart tionde barn tvingas uppleva pappas våld mot mamma. 2014 anmäldes 20 300 sexualbrott. 98 procent av dem som misstänks för sexualbrott är män och killar och det är framför allt kvinnor och barn som utsätts för dessa brott.

Vänsterpartiet är ett feministiskt parti och vi har politik både för ökad jämställdhet och för att bekämpa mäns våld mot kvinnor. För att stärka det förebyggande arbetet och stödet för dem som blivit utsatta för sexuellt våld kräver vi att regeringen tar initiativ till att skapa handlingsplaner mot våldtäkt och sexuellt våld med kartläggning av vilka områden som behöver förbättras och förslag på konkreta åtgärder.

✓ Tillsätt en haverikommission som ska se över varje fall där en kvinna mördats eller misshandlats till döds av en närstående man. Syftet med utredningsverksamheten ska vara att ge underlag för förslag till åtgärder som förebygger att kvinnor och män utsätts för våld eller andra övergrepp av närstående personer.

✓ Kvinnojourerna behöver tillräcklig och kontinuerlig finansiering för att kunna bedriva ett fungerande arbete på lång sikt. I årets statsbudget finns pengar avsatta för att kunna ge kvinnojourerna stabilare och mer långsiktig finansiering. Det är ett resultat av Vänsterpartiets krav på och förhandlingar med regeringen.

✓ Inför en särskild nätombudsman (NätO) för att motverka det utbredda hotet och hat mot kvinnor på nätet. Näthatet, som till stor del drabbar kvinnor, har under de senaste åren brett ut sig och blivit alltmer vanligt.

En feministisk vänster har ett särskilt ansvar att peka på hur våldet mot kvinnorna har sin rot både i att män som grupp har mer makt och anses mer värda än kvinnor, och i den ekonomiska ojämlikheten där kvinnor har sämre villkor och lägre löner.

Vi måste också på allvar utmana de bilder av hårda, våldsamma män som vi ständigt matas med, och hur de påverkar mäns beteenden och syn på framförallt kvinnor och hbtq-personer som svagare och möjliga att ge sig på med våld, verbalt och fysiskt. Det är dags att göra upp med de bilderna som förminskar både män och kvinnor och som skapar en grogrund för våldet.

Mäns våld mot kvinnor är inte biologiskt, det är inte ärftligt. Våldet är socialt skapat av oss människor och därför går det också att förändra.

Lotta Johnsson Fornarve

Riksdagsledamot för Vänsterpartiet i Sörmland

Kopiera länk