artikel

Mina första 6 månader i riksdagen.

Lotta Johnson Fornarve, Riksdagsledamot för Vänsterpartiet Sörmland
Lotta Johnson Fornarve, Riksdagsledamot för Vänsterpartiet Sörmland

Mina sex månader i riksdagen har varit omtumlande, givande och roliga. Jag har börjat förstå hur arbetet fungerar, men det fortfarande en del kvar att lära.
Efter en turbulent höst kom Decemberöverenskommelsen och jag drog en lättnadens suck över att slippa ett nyval, vilket troligen inte ändrat situationen särskilt mycket.

Det politiska läget har visat sig vara gynnsamt för partiet med tanke på förutsättningarna. Jag är stolt över att vi lyckats få igenom reformer som ökar välfärden och jämställdheten på flera områden och som kommer förbättra livet för tusentals av de som har det tufft. Vi har t ex fått igenom ett ökat stöd till äldreomsorg, förlossningsvård, kvinnojourerna och kostnadsfria läkemedel för barn. Vi har även lagt grunden för att stoppa girigheten i välfär-den genom att pressa regeringen till att tillsätta en utredning med syfte att stoppa vinstuttaget. Vi kan kritisera regeringen från vänster när det behövs och det kommer att behövas!

Själv har jag arbetat på i mina utskott, Civilutskottet och Utrikesutskottet. Jag har deltagit i flera debatter och skrivit tre interpellationer. Jag har lyft frågor som överskuldsättning och hur det drabbar utsatta människor, sär-skilt barn. Jag har även drivit frågan om ett svenskt erkännande av Västsahara, något som skulle betyda mycket för att sätta stopp för Marockos illegala ockupation av landet.

Jag har hunnit med att delta på två sessioner i Europarådet i Strasbourg. En stor komplex organisation som jag börjat förstå hur den fungerar. Här har jag lyft frågan om massavlyssning och mänskliga rättigheter. Jag har också hunnit med flera studiebesök i verkligheten hos olika folkrörelser, organisationer och myndigheter.

Jag har också besökt flera partiföreningar runt om i Sverige, något jag värderar högt och gärna gör ännu mer av i framtiden.

Lotta Johnsson-Fornarve, Riksdagsledamot för Vänsterpartiet Sörmland

Kopiera länk