Kultur

Kultur på recept-öppet möte 11/10

Kulturrecept: Klezmer!

Bakgrund: Vänsterpartiets motion i Landstinget Sörmland om kultur på recept i vården behandlas i landstingsfullmäktige i oktober. Med anledning av detta vill Vänsterpartiet i Nyköping bjuda på ett högintressant kulturkafé på NK-villan i staden.

En kort föreläsning inleder med Sören Augustinsson från högskolan i Blekinge som inleder med region Skånes erfarenheter från ett försök med att skriva ut kultur på recept i vården. Resten av kvällen spelar ett av Sveriges mest kända och ösigaste klezmerband, Den Flygande Bokrullen, sin livgivande hybrid av gammal östeuropeisk judisk musik och amerikansk jazz och populärmusik.

 

Tid: Torsdagen den 11 oktober. Föreläsning 19.00. Konsert 19.45

Plats: NK-villan i Nyköping, på andra sidan av ån från Nyköpingshus

Fritt inträde

Alla är varmt välkomna!

 Sören Augustinsson är universitetslektor i sociologi på sektionen för hälsa och samhälle vid Högskolan i Kristianstad samt filosofie doktor i arbetsvetenskap.  Han har för region Skänes  räkning utvärderat försöksprojektet med kultur på recept inom vården.

Den Flygande Bokrullen spelar huvudsakligen klezmermusik. Det som idag kallas klezmer är musik som framfördes av judiska spelmän i Öst- och Centraleuropa fram till andra världskriget. Klezmermusiken har influerats starkt av bland annat Östeuropeisk folkmusik och romsk musik. När många östeuropeiska judar flydde till USA i slutet på 1800-talet och början av 1900-talet och tog med sig musiken påverkades den av amerikansk populärmusik, jazzen. Men det bör också nämnas att gruppen spelar annat än klezmer. Många av låtarna har grekiskt ursprung och det finns låtar från Turkiet och andra låtar som kommer från romsk tradition. Dessutom har Bokrullen alltid gjort sina egna låtar, som väl närmast kan ses som inspirerade av en blandning av allt.

Den Flygande Bokrullen har släppt fem plattor på skivbolaget Arko Records. Första skiva släpptes i december 1996 och den andra, ”20th Century Klezmer”, i oktober -98. I juni -00 kom ”Electronic EP”.  Den tredje fullängdsskivan släpptes i maj -02 och heter Tarrschwein. Den fjärde fullängdaren Shuff! hade release i september 2007.

Kopiera länk