Integration/Rasism

Maria Chergui-V-kommunalråd i Eskilstuna reagerar på situationen för flyktingarna på Hotel Eskilstuna

Från tidningen Folket Eskilstuna

Maria Chergui: V-kommunalråd i Eskilstuna

Migrationsverket borde ha mer personal på plats?

Kommunalrådet om Hotell Eskilstuna

Folket har de senaste dagarna berättat om förhållandena på Hotell Eskilstuna, där cirka 140 asylsökande lever under lägerliknande förhållanden. För kommunen kom det som en överraskning när Migrationsverket öppnade boendet tidigare i år.

– Vi tryckte på så att de slutade placera barn i den olämpliga miljön. Jag vill också att Migrationsverket har personal på plats mer än nu, säger Vänsterpartiets kommunalråd Maria Chergui.

Hon tycker också att föreningslivet i Eskilstuna kan göra en stor insats för att underlätta livet för de asylsökande.

Det ska sägas direkt att huvudansvaret för verksamheten i Hotell Eskilstuna ligger hos Migrationsverket – inte hos kommunen. Men även kommunen har och har haft synpunkter på verksamheten. Maria Chergui själv fick reda på verksamheten på ett väldigt speciellt sätt:

En dag såg jag en grupp små barn gå omkring i centrum och samla in returburkar. Jag blev förvånad, jag hade inte sett det förut i vår stad. Jag gick fram och frågade barnen varifrån de kom och var de bodde. Det blev ett samtal på en blandning av engelska, tyska och lite albanska, men jag fick i alla fall reda på att de var asylsökande från Makedonien och bodde på Hotell Eskilstuna. Vi följde med dem dit, bland annat för att tala om för deras föräldrar att det var farligt och inte lämpligt att barnen var själva i centrum, berättar Maria Chergui.

Maria Chergui berättar att hon tillsammans med några partikamrater återvände till hotellet.

Många var missnöjda med maten. Det fanns också ett sort missnöje med att man inte kunde eller fick laga till något själv ? inte ens en kopp kaffe.

Det mest chockerande var barnens situation. De lekte i de mörka korridorerna, utomhus fanns ingen lekplats, ingenting. Vi bad att de skulle ordna ett barnvänligt rum med spel och liknande – men det som ordnades var helt oacceptabelt, berättar Maria Chergui.

Tillsammans med Rädda Barnen krävde man nu att Migrationsverket omedelbart skulle sluta använda Hotell Eskilstuna som boende för barn och barnfamiljer.

Vad jag vet har också Migrationsverket rättat sig efter det beslutet.

Kommunen har också tagit initiativ till en arbetsgrupp som sysslar med problemen på Hotell Eskilstuna

Där deltar också polisen samt organisationer som Röda Korset.

Maria Chergui tycker att de 3-4 timmar per dygn som Migrationsverket har personal på plats bland de asylsökande är långt ifrån tillräckligt. Det borde vara betydligt mer.

– Migrationsverket sa från början att det var ett korttidsboende, men det kan man inte kalla det om människor får bo där i 5-6 månader. En så lång vistelsetid ställer också krav på  Migrationsverket att ha mer personal på plats.

Nu är en bättre dialog med Migrationsverket igång och man planerar bättre information till de asylsökande.

Det handlar om lagar och regler men också om hur det går till att få sjukvård. Tidigare har asylsökande bara kunnat få akutvård, men Landstinget Sörmland har nu tagit ett beslut om att alla som vistas i kommunen har rätt till sjukvård, på samma sätt har också Eskilstuna kommun beslutat att alla barn i kommunen har rätt att gå i skolan.

Tycker du att det civila samhället gjort tillräckligt för att underrätta
för de asylsökande?

Nej, det går att göra mycket mer. Jag och Vänsterpartiet har hjälpt asylsökande med sådana saker som kläder, skor och spel. Men jag skulle via tidningen Folket vilja rikta en uppmaning till föreningslivet i Eskilstuna att göra detsamma. Det finns alltid ett behov av hjälp.

Vi tackar Maria Chergui för samtalet och hoppas att våra artiklar i Folket kan bidra till en bättre, säkrare och tryggare situation för både de asylsökande på Hotell Eskilstuna som för alla andra i samhället.

Kopiera länk